KIYMETLİ YAZARLARIMIZ CEVAPLIYOR
www.hakanbirol.com
Merhaba değerli okuyucularımız. Her hafta bir yazarla röportaj köşemizde bu hafta kişisel gelişim kitaplarıyla tanıdığımız “Ferit Delen” var.
Merhabalar Ferit Bey. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize kendiniz ve ilgi alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Merhaba Hakan Bey. Bir meslektaşım olarak öncelikle yaptığın çalışmalardan dolayı tebrik ederim sizleri. Bildiğin gibi 30 yıldır kitap, eğitmenlik ve öğrenmeyi öğrenme alanında faaliyet gösteriyorum. Koçluk, nlp, trans, eft gibi onlarca eğitim aldım yerli ve yabancı eğitmenlerden. Oldum olası öğrenmeyi seven, kitaplarla haşir neşir olan bir yanım var. 19 kitabım var yazdığım. Seminerler, kitap fuarları, atölye çalışmaları, workshoplar hayatımın bir parçası. Şu an profesyonel koç, nlp master eğitmeni olarak eğiticinin eğitmenliği çalışmaları yapıyorum. Aynı zamanda Nörotrans Koçluk ve Danışmanlık Akademisi’nin kurucusuyum. Kişilerde çok hızlı değişim, gelişim ve dönüşüm sağlayacak Holistik Transformasyon Eğitim Programını hazırlıyorum. İnşallah en kısa zamanda hayata geçecek. Her insanın mükemmel bir potansiyelde yaratıldığına inanıyorum. Bu sebeple bu potansiyellerini açığa çıkarmaları için bireylere koçluk ve yol arkadaşlığı yapıyorum.
“Maksimum Başarı” kitabınızdan bahsedecek olursak eserinizde okuyucularımızı neler bekliyor?
Neler yok ki bu kitabımızdaJ Yaşamımızın yüzde 95’inin etkileyen Bilinçaltı zihnimizin özellikleri. Hangi dilden anlıyor? Ne yaparsa daha başarılı olur? Nasıl düşünmeli ve hissetmeliyiz bu yolda? Bunun püf noktaları nedir? Zihin-beden ve ruh dengemizi nasıl sağlarız? Nasıl Bir İnsansınız? Hayatta neyi başarmak istiyorsunuz? Her gün yüzde bir gelişmiş olsan bir yılda yüzde kaç gelişirsin? Gibi sorulara okuyucunun cevap bulacağı bir kitap. Maksimum Başarı; iç ve dış kaynaklarınızın birlikte kullanılmasıdır. Öğrendikleriniz ve bilinçli zihniniz başarı yolunda tek başına kriterler değildir. Başarısız olanların ve başarıyı sürdüremeyen kişilerin problemi bilinçaltı ve bilinçdışı zihinlerini tanımamalarıdır.
Genellikle kişisel gelişim üzerine yazıyorsunuz. Kişisel gelişim çok geniş bir alan. Yazarken bunu nasıl sınırlandırıyorsunuz?
Evet, bu alan bir derya. Hedef belirliyorum ve insanların en çok ihtiyaç duyduğu alanları tespit ederek çalışmalarımı planlıyorum. Okuyucularımdan gelen bilgiler ve de gözlemlerim sonucunda hareket ediyorum. Önemli olan ihtiyaca uygun yazmak ve değer katmak.
Bu kadar güzel kitaplar yazdığınıza göre sormadan geçemeyeceğimiz iki soru ile devam edelim: Yazmaya nasıl başladınız? Ne zamandan beri yazıyorsunuz?
Yazmaya 1990 lı yıllarda başladım. Çok okuyordum. Türkçe öğretmenim ortaokul yıllarında kompozisyonlarımı çok beğenirdi. Belki de o yıllarda beni onure etmesi bilinçaltı zihnime yer etti. 2007 yılında sizin de yazılar yazdığınız Genç Gelişim, Genç Öğrenci, NLP Türkiye, Gönül ve Süper Beyin dergilerinde makalelerim yayınlandı. Hatta bu dergilerde editörlük, genel yayın yönetmenliği gibi çalışmalarda da bulundum. Yayıncımın 2008 yılında “Ferit artık kitap zamanı geldi” dediği gün hummalı bir çalışma ile 4 ay sonra 3 kitabım birden çıktı. Elbette bunlar 4 ayda olmadı. Yılların birikimi akmıştı o 4 ayda. Sen de bilirsin kitaplar bizim çocuklarımız gibidir. İlk elime aldığımda inanılmaz bir sevinç duydum.
Yazmak başlı başına cesaret isteyen bir iştir. Yazar kimliğinizle yazmak isteyen ama nasıl yazmaya başlaması gerektiğini bilmeyenler için önerileriniz var mı?
Önce dolmak lazım. Zihin kabınızı doldurmadan yazamazsınız. “Holistik Hedef” seminer ve worksoplarımda hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşma programları yapıyorum. Bir yazar adayının önce hedefini hedef belirleme kriterleri çerçevesinde belirlemesi, birikimlerini arttırması ve her gün birkaç satır bile olsa yazmaya başlaması önemli. Tabii ki yazmak emek ve çaba ister. Bazen yazarken yemek yemeyi unutur mu insan? Hatta fatura ödemeleri, diğer işler. Elbette önermiyorum böyle bir şeyi. Ama kitabın dünyasında bir sürede olsa kaybolmadan kitap ortaya koymak biraz zor. Balzac’a neden ağlıyorsun diyorlar. O da adını anımsamadığım bir isim söylüyor ve onun ölmesi üzerine ağladığını ifade ediyor. Sonra anlaşılıyor ki o kişi kitabındaki bir karakter. Ölmüş ve üzüntüsünden ağlıyor ünlü yazar.
En çok hangi tür kitapları okuyorsunuz ve hangi yazarları takip ediyorsunuz?
Tarih, ekonomi, psikoloji, sosyoloji, mantık, felsefe, bilim kurgu, popüler bilim ve elbette kişisel gelişim. Yabancılardan Tony Robbins, Brian Traycy, Jim Rohn, John C. Maxwell… Ülkemizde Alişan Kapaklıkaya, Mümin Sekman, Erdal Demirkıran… Aslında güzel, iyi, faydalı ve sıra dışı fikir ve proje üreten kişileri de takip ve gözlemliyorum. Hayat çok uzun değil. Her şeyi biz yapamayız. Fakat birçok insanın farklılığı ve zengin hayal dünyası var. Gerçekten iyi güzel ve değerli çalışma yapanları takdir etmeliyiz.
Ülkemizdeki okuma oranları hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Gözlemleriniz doğrultusunda genç nesle bakış açınızı özetleyebilir misiniz?
Telefon ve internet bağımlılığına doğru giden neslimizin kitap okuma disiplini ve sabrı giderek azalıyor maalesef. Bu noktada ciddi önlemler almalı ve kafa yormalıyız. Fakat bir kısım gençler var ki gerçekten okuyorlar. Elbette gençlere güvenmeliyiz. Onların ilgi ve dünyalarına hitap edebilmeliyiz. Bununla birlikte onlara rehber ve ışık olmak ve yol arkadaşlığı yapmakta çok önemli. Kitap okuyan ve kitaba değer veren gençlerimizin çoğalması için devlet ve millet olarak sağlam bazı adımlar atmalı ve projeler üretmeliyiz diye düşünüyorum. Yani biraz bunun hastası olmalıyız. Yıllar önce Trabzon’da eğitim sevdalısı bir kaymakam okul ve kitap projeleriyle ses getirmişti. Bu tür örneklerin daha da çoğalması gerekir. “Beşikten mezara kadar öğrenin.” diyen bir peygamber boşuna dememiş bu sözü. İlim Çin de de olsa arayıp bulun mesajını iyi almalıyız kanımca.
Değerli Ferit Bey, bize vakit ayırdığın için teşekkür ederiz. En kısa zamanda yeni eserlerinizi de okuyabilmek dileğiyle…
Ben teşekkür ederim burada bana da yer ayırdığınız için.