KAYAKÖY’DE, MÜBADELE YILLARINI HATIRLADILAR
YUNANİSTAN’IN EGALEO KENTİ İLE FETHİYE KAYAKÖY KARDEŞ ŞEHİR OLACAK
UNESCO tarafından Fethiye Kayaköy’ün Türk – Yunan dostluk ve barış köyü olması için yıllar önce yapılan çalışmalar yarım kalırken, ‘Hayalet Köy’ olarak adlandırılan Fethiye Kayaköy Mahallesi’ne 1922 yılındaki mübadelede Yunanistan’a giden Rumların yakınları gelerek, metruk haldeki eski evleri ziyarete etti. Dünya’nın değişik ülkelerindeki yaşayan Kayaköy’ünden mübadele ile gitmiş Yunan vatandaşları Atina Likya Derneği’nin düzenlediği organizasyonla Fethiye Kayaköy’e gelerek nostalji yaşadılar. Aralarında Yunanistan’ın Egaleo Belediye Başkan yardımcısı Giannis Koutoulias, Egaleo Eski Belediye Başkanı Dimitris Bribas, belediye meclis üyeleri Giannis Perrakis, Zoi Psomiadi, nin de bulunduğu grup Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile görüşerek, Egaleo ve Fethiye’nin kardeş şehir olması için çalışma yapmayı da kararlaştırdı.
- yüzyıl civarlarında eski adı Rumcada ‘Uzak Diyar’ anlamına gelen Makri olan Kayaköy’de Türkler ve Rumlar yıllarca bir arada yaşamışlardı. 1922 yılında Cumhuriyet Dönemi ile birlikte çıkan mübadele kanunu kapsamında Batı Trakya’daki Türkler Kayaköy’e getirilmiş ve Kayaköy’deki Rumlar ise Batı Trakya’ya gönderilmiştir. Batı Trakya’ya gönderilen Rumlar orada Neo Makri yani yeni uzak diyar adında bir yerleşim yeri kurarlarken, Trakya’dan Kayaköy’e gelen Türkler ise Kayaköy’de yaşamlarını sürdürdü. Bu arada 1957 yılı depremi ile birlikte Kayaköy’de Rumların terk ettiği binalar yıkılıp metruk hale dönmüştü. Kayaköy’den Yunanistan’a mübadele ile giden Rumlar’ın torunları ve yakınları hemen her yıl Fethiye Kayaköy’ü ziyaret ederken, Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Kaklamanis ile yaklaşık 100 kişilik grup Fethiye’ye geldiler. Yunanistan’ın Rodos Adası’ndan Fethiye Kayaköy’e gelen Yunan grup Kayaköy’de Eski Rumların yaşadığı metruk evleri ve kiliseleri gezip, Kayaköy mahalle sakinleri ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi.
Turizmci Kamil Oral’ın kılavuzluk yaptığı grup Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Kaklamanis ve Egaleo Belediye Başkan yardımcısı Giannis Koutoulias, Kayaköy’de doğan Yunan uyruklu vatandaşların torunlarıyla birlikte Kayaköy’ün eski durumlarını konuşup nostalji yaşadılar. Yıllar önce yakınlarının yaşadığı eski Rum evlerini gezen Yunan grup, sirtaki grubunun oyunlarını ilgiyle izlediler.
KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ
Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Kaklamanis, “130-140 yıl önce Kayaköy’de Türklerle birlikte yaşamış akrabalarımızın buradaki evlerini ziyaret edip, yaşayan köy halkıyla sohbet edip, eski günleri yad ettik.” ifadelerini kullanırken, Turizmci Kamil Oral ise; “1922 yılında Kayaköy ve Fethiye’den mübadele ile giden Rumların çocuklarını ve torunlarını ağırladık. Gelen hemşehrilerimizin Dünya’nın dört bir tarafından toplanıp geldiler. ABD, Avustralya, Fransa ve Yunanistan’daki Rumlar Kayaköy’ü bir kez daha görmek için geldiler. Çok güzel bir hafta sonu geçirdik. Fethiye’deki yerleşik Sirtaki grubu gelen Rumlarla ortak oyunlar oynadılar. Ve çok mutlu oldular. Her sene Fethiye Kayaköy’de buluşmayı kararlaştırdık. Gelecek sene için Kayaköy’e 3 gün ayırdıklarını belirterek Kayaköy’e doymadık ifadelerini kullandılar. Ayrıca Atina’nın Egaleo Belediyesi ile Fethiye Belediyesi’nin kardeş şehir olması için de toplantılar yapıldı. Fethiye Belediyesi’nin Ar-Ge görevlileri ile önceden yaptığımız alt yapı toplantısı son gün akşam yemeğinde başkanlarımız Alim Karaca ve Egaleo Belediye Başkan yardımcısı Giannis Koutoulias arasında olumlu neticelendi. Buna göre kardeş şehir protokolünü imzalayıp, Avrupa birliği projelerine başvurular yapacağız. Bir anlamda bu ziyarette kardeş şehir protokolünün alt yapısı hazırlanmış oldu.” şeklinde konuştu.
BAŞKANLAR AKŞAM YEMEĞİNDE BULUŞTU
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve Egaleo Belediyesi yetkilileri akşam yemeğinde bir araya geldi. Egaleo ve Fethiye belediyelerinin kardeş şehir olma konusundaki çalışmaların ele alındığı yemekli toplantıda Avrupa Birliği projelerinden yararlanma konusu da gündeme geldi. Başkan Karaca sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada, “Mübadelede Kayaköy’den ayrılan dostlarımızın akrabaları ve yakınlarıyla birlikte, ilişkilerimizi güçlendirmek için Kayaköy’de bir araya geldik. Bu buluşma, iki toplum arasındaki tarihi bağları yeniden canlandırmak için önemli bir adımdır” dedi.