Fethiye Ziraat Odası olağanüstü toplanarak meclis toplantısı gerçekleştirdi. Toprak Mahsulleri Ofisinin arpa, ekmeklik buğday ve makarnalık buğday fiyatlarını açıklaması üzerine Fethiye Ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Kenan Karayiğit ve meclisi olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit; bu fiyatlara çiftçi ekim yapmaz, dedi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat fiyatlarının çiftçilere yeterli olmadığını belirterek, ‘’Bizim çiftçimiz üretmezse, Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da belirttiği gibi dünyadaki insanlar aç kalır’’ ifadelerini kullandı. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit; Tarım ve Orman Bakanlığı ve TMO tarafından açıklanan hububat fiyatlarının çiftçilere yeterli olmadığını belirterek, fiyatların yeniden gözden geçirilip belirlenmesini talep etti.
“BU MALİYETLERE GÖRE ÇİFTÇİ İŞİN İÇİNDEN NASIL ÇIKACAK”
Fiyatlarla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Kenan Karayiğit “Arpa’da ton başına 7.250 TL., ekmeklik buğdayda ton başına 9.250 TL. ve makarnalık buğdayda ton başına 10.000 TL. fiyat verilmiştir. Şimdi girdi ve maliyet fiyatlarını yapalım. Geçtiğimiz yıla göre; mazot % 105 arttı, gübre % 16.36 arttı, işçilik ücretsi % 75 arttı, zirai ilaç % 52 arttı ve arazi kirası da % 64 artmıştır. Buğday’a gelen zam % 12, arpa’ya ise % 0.03 il % 0.06 arasında bir artış var. Şimdi bu maliyetlere göre çiftçi işin içinden nasıl çıkacak” dedi.
“ÇİFTÇİ BU ŞEKİLDE AYAKTA DURAMAZ”
Açıklamasına devam eden Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit “Sadece biz değil ’Türkiye’deki tüm ziraat odaları bu açıklamayı yapıyor, genel başkanımız da yaptı. Buğday ve arpa fiyatları bugün girdi fiyatlarının altında bir şekilde açıklanmıştır. Bunun yüzünden biz de bir açıklama yapma gereği duyduk. Arpa, ton başına 7 bin 250 lira. Buğday, ton başına 9bin 250 lira. Makarnalık buğday 10 bin liradır. 14 Mayıs günü bizi Ankara’ya çağırmışlardı. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, buğdayın maliyetini ton başına 10 bin 800 lira olarak açıklamıştı. Bunun altında olursa çiftçi buğday ekmez demiştik ama oldu. Biz bunu gözden geçirip yeni bir fiyat açıklamalarını bekliyoruz. Mazota yüzde 105 zam gelmiş. Gübre, yüzde 16 ila 36 arası. Arazi kirası yüzde 64, işçilik yüzde 75, ilaçlar yüzde 52. Buğday ve arpaya gelen zam ise yüzde 12 oldu. Bu şekilde çiftçilerimiz buğday ve arpa ekmez. Bunun bir an önce düzeltilip yeniden gözden geçirelim ve yeni fiyatların açıklanmasını bekleyelim. Domatesin maliyeti 15 lira iken çiftçi 10 liraya satıyor. 5 liraya salatalık satıyor, 8 liraya patlıcan satıyor. Çiftçi bu şekilde ayakta duramaz. Bir savaş çıkarsa su ve gıdadan çıkar. Bizim çiftçilerimiz üretmezse bizim Türkiye’deki bütün insanlarımız ve dünya aç kalır. Bu girdi maliyetinin dikkate alınması gerekiyor” dedi.