
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 2020 yılını değerlendirerek, çiftçilerin sorunlarına değindi. Kenan Karayiğit “2020 pandemi yılında rafların boş kalmaması ve halkımızın aç kalmaması için çiftçilerimiz ve üreticilerimiz büyük bir fedakarlıkta bulunarak, gece ve gündüz çalıştı. 2020 yılında yaşadığımız sorunların 2021 yılında sona ermesini istiyoruz” dedi. Herkesi bir şeyler üretmeye ve ekmeye davet eden Karayiğit; fedakarlık yapmaya devam edeceğiz, Fethiye Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin ve üreticilerimizin her zaman yanındayız, dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ GİBİ FEDAKARLIK YAPTIK”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit açıklamasında “2020 yılı covid-19 salgını nedeniyle zor bir yıl olmuştur. 2020 yılından çıkaracağımız çok ders bulunmaktadır. Sağlıkta olduğu gibi tarım ve hayvancılığın da ne kadar çok önemli bir sektör olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Pandemi döneminde marketlerdeki, alışveriş merkezlerinde ki; raflarımız ve pazar tezgahlarımız boş kalmadı. Çiftçimiz kar edememesine rağmen halkımızın aç kalmaması ve rafların boş kalmaması için büyük bir fedakarlık gösterip hep çalıştı ve üretti. Aynı şekilde bu süreç devam ediyor. Tabi ki pandemide en büyük fedakarlığı doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız vermiştir ama onlardan sonra en büyük fedakarlığı biz yaptık. Biz üreticiler ve çiftçilerimiz aynı sağlık çalışanlarımız gibi fedakarlık gösterdik, kar etmeyi amaçlamadan, zararına bile olsa üretim yaptık. Vatandaş raflarda ve tezgahlarda; meyvesini, sebzesini, patatesini, domatesini, zeytinini, sütünü, peynirini hep buldu. Kıtlık çok kötüdür. Bu yüzden 2020 yılında çiftçilerimizin ve üreticilerimizin sorunlarının 2021 yılında sona ermesini istiyoruz. Bu bizim hakkımız” dedi.
“HERKESİ EKMEYE VE ÜRETMEYE DAVET EDİYORUM”
“2021 yılının tüm halkımıza hayırlara vesile olmasını, çiftçilerimize ve üreticilerimizi bol bereket getirmesini diliyorum” diyen Kenan Karayiğit “2020 yılında oda olarak her hafta kurulan üretici pazarımıza ağırlık verdik. Ürün çeşitliliğini arttırdık, yöresel ürünlerin üretimini arttırdık. 2020 yılı üretici pazarımız; çiftçilerimizin memnuniyetiyle geçti. Fethiye’de evinin önünde sebze yetiştiren üreticilerimizin bile odamıza gelip üretici belgesini almalarını ve üretici pazarında ürünlerini değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Herkesi ekmeğe davet ediyorum. Evinin önünde ufakta olsa boş alanı olan herkesi bir şeyler ekmeye ve üretmeye davet ediyorum. Hiçbir şey yapamıyorlarsa; marul, maydanoz eksinler. Bir şeyler üretsinler. Oda olarak her türlü destek vermeye hazırız” dedi.
“FİDAN DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”
“2020 yılında çiftçilerimize fidan desteğinde” bulunduk diyen Karayiğit “zeytin fidanı çeşitlerimizi arttırdık. Mandalina, portakal ve narenciye fidan desteğinde bulunduk. Onlara uygun fiyattan satış yaptık. Zeytinin yanında narenciye fidan çeşitlerini getirdik. Çiftçilerimizin isteği doğrultusunda yumurtalık tavuk getirdik. Bunun yanında bakanlığımızın isteği doğrultusunda 2 dönümden aşağı yeri olmayan ve ÇKS kaydı olan 50 çiftçimizle örtü altı üretiminde protokol imzaladık. Bakanlığımızdan onay geldikten sonra ziraat mühendisimizle birlikte haftada bir gün bu çiftçilerimiz ziyaret ederek üretimleriyle ilgili rapor çıkartıp bilgilendirme yapacağız. İlçe tarım ve halk eğitim ile birlikte kurslarımız oldu. İl Tarım Müdürümüz Barış beyin destekleriyle Ege ve Akdeniz üniversitelerinden hocalarımızın çiftçilerimize verdiği bilgilendirme toplantıları yaptık. Bu şekilde 2020’yi atlattık. Pandemi döneminde çiftçilerimizin değerini daha iyi anlamış olduk. Bu dönemde bizim çiftçilerimiz gecesini gündüzüne katarak iki kat daha fazla çalıştılar. Dünyadaki raflarda boşalma oldu, bizim ülkede hiç bir rafta boşalma ve stok olmadı. 2021 yılında da çiftçilerimiz için bilgilendirme toplantıları yapıp kurslar düzenlemeye devam edeceğiz. Yerel tohumları destekleyeceğiz. Çiftçilerimizin ihtiyacı olan fidan çeşitlerini getirmeye de devam edeceğiz. Ceviz, elma gibi fidan çeşitlerine de girmek istiyoruz. Orman İşletme Müdürlüğümüzün Çırpı’daki fidanlığında; çiftçilerimize zeytin, narenciye gibi fidanları dış ilçelerden getirmektense yerinde üretim gerçekleştirmek için çalışmalar yapacağız. Çiftçilerimizin ÇKS sistemine kayıt olmalarını ve Çiftçi kayıt defterlerini almaları için çağrıda bulunuyoruz. Elektrik ve sulama ücretlerinden indirim beklentimiz var. Pandemi döneminde üreticilerimizin borçlarının yapılandırılması gerektiği ve faizlerin de uygun oranda olması gerektiği üzerinde duracağız. Gübre fiyatlarının artışı üzerinde durup zirai ilaçlarında uygulanan yüzde 18’lik KDV çiftçiye destek olarak verilmesi gerekir. Desteklemede yüzde 2-4 oranında uygulanan stopaj kesintisi kaldırılmalıdır. Çiftçilerimizin bunun gibi beklentileri var. Biz de bu beklentileri dile getiriyoruz. İl toplantılarında bu sorunlarımızı iletiyoruz” dedi.(HABER/FOTO-GÖKHAN AYYILDIZ)