İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Fethiye Temsilcisi Hüseyin Kaya, Seydikemer Devlet Hastanesinin geçtiğimiz kış aylarında yağan yağmur sonrası istinat duvarının bir kısmında toprak kayması sonucu alanda inceleme yaptıklarını belirterek, “Tespit edilen proje ve imalat hataları ilçemiz ve vatandaşlarımız adına endişe vericidir” ifadelerinde bulundu.
Kaya yayımladığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“T.C. Sağlık Bakanlığı Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, Seydikemer Devlet Hastanesi’nin, çevreyoluna cepheli istinat duvarında 24 Aralık 2023 saat 05:45 sularında bir göçük meydana geldiğini sosyal medya hesabından duyurmuştur. 30.03.2023 tarihinde geçici kabulü yapılarak 25.04.2023 tarihinde faaliyete başlayan hastanenin açıklama tarihi itibariyle henüz kesin kabul süreci tamamlanmamıştır.
İnşa edilen 10-11 bölümden oluşan ve toplam 975m uzunluğundaki istinat (gabion) duvarının bir bölümünde göçmenin meydana geldiği, bu bölümün yaklaşık 190m uzunluğunda olduğu, göçen kısmın uzunluğunun 80m olduğu belirlenmiştir.
24.12.2023 tarihinde, sabah erken saatlerde yola komşu duvarın bir bölümünün yıkıldığı, ardından tekrar bir göçük meydana geldiği, güvenlik amacıyla etrafındaki otoparkın ve yolun kapatılarak göçüğün meydana geldiği, geri dolgunun iş makineleriyle palyelendiği tespit edilmiştir. Göçüğün meydana geldiği alanda farklı zamanlarda çekilen fotoğraflar, göçüğün kademeli olarak meydana geldiğini doğrulamaktadır.
Tespit edilen proje ve imalat hataları ilçemiz ve vatandaşlarımız adına endişe vericidir.
Gabion duvarların yapısal dolgusunun homojen olmaması, belirli bir gradasyonda hazırlanarak, kontrollü bir şekilde sıkıştırılarak imal edilmemesi de önemli bir sorundur.
Donatı olarak kullanılan geogridlerde statik durumda dahi aşırı deformasyon ve kopma oluşması seçilen malzeme mukavemetinin düşük olduğunu düşündürmektedir.
Göçmenin gerçekleştiği bölümün arkasında, duvar hareketi nedeniyle oluşmuş yüzey çatlakları gözlenmiştir. Benzer çatlaklar ve deformasyonlar komşu duvarlarda da belirlenmiştir. Gözlenen deformasyonlar, bu duvarların da risk teşkil ettiğini göstermektedir.
Yetkilileri uyarıyoruz ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.
Yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.
Yapı üretim süreçlerinde “etkin denetimin” önemini bir kez daha hatırlatarak konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz.”