
Sektör temsilcileri Fethiye’de bir araya gelerek emlak piyasasının mevcut durumu ve geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yükselen fiyatlar, yabancı yatırımcı ilgisi ve piyasanın zorlukları masaya yatırıldı.
Fethiye Emlakçılar Derneği tarafından düzenlenen sektör değerlendirme toplantıları hız kesmeden devam ediyor. Dernek Başkanı Serdar Oğuz’un öncülüğünde gerçekleşen son toplantıya Zehra Özdemir, Onur Özlen, Gürol Gürses, Ergün Özdemir, Ertan Toydemir ve Süleyman Akbay katıldı. Londra’da emlakçılık yapan Süleyman Akbay, toplantıda İngiltere’de mülk alımı ve emlak sektörüyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
“Fiyatlar Enflasyon ve Çeşitli Nedenlerden Dolayı Yükseliyor”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Bugünkü toplantımızda yurt dışı piyasalarının Türkiye’ye bakışı ve emlak sektörüne etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunacağız. Katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Fiyat Artışları Enflasyon Başta Olmak Üzere Çeşitli Nedenlerden Kaynaklanıyor”
Onur Özlen, “Fethiye’de emlak sektöründe çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yurt dışı yatırımcı gözüyle bakıldığında fiyatların sürekli arttığını görüyoruz. Fiyatlar şu an bazı büyük kapital ülkelerle yarışır hale geldi. Yabancı yatırımcılar kadar yerli müşterilerimize de destek veriyoruz. Fiyat artışları enflasyon başta olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
“Kiralamalarla Geçinmeye Çalışıyoruz”
Zehra Özdemir ise konuşmasında, “Son iki yıldır emlak sektörü büyük bir dar boğazda. Satışlar olsa da yüksek banka kredi faizleri nedeniyle işler zorlaşıyor. Genellikle müşteri potansiyeli 3-4 milyon TL civarında. Mart ve Nisan ayları emlak alımı için en uygun dönemler” dedi.
“Fiyatların Reel Olmaması Yabancı Yatırımcıyı Uzaklaştırıyor”
Gürol Gürses de yaptığı açıklamada, “Fethiye ve İngiltere’de ofisimiz bulunuyor ve birçok Avrupa ülkesinde emlak sektöründe faaliyet gösteriyoruz. İngiltere’den Fethiye’ye yatırımcı getirme konusunda ciddi bir düşüş yaşanıyor. Son bir yıl içinde yabancı yatırımcıya sadece iki mülk satabildik. Eskiden Rusya’dan çok sayıda müşteri getiriyorduk ancak şimdi bu da mümkün olmuyor. Bunun en büyük sebebi fiyatların reel olmaması. Türkiye’de emlak fiyatları Fransa’dan daha pahalı olamaz. Yabancı yatırımcılar öncelikle ekonomik istikrara ve yaşam standartlarına bakarlar. Enflasyon, Ukrayna-Rusya savaşı ve fiyatların spekülatif olarak yükselmesi nedeniyle cazibemiz azalıyor” dedi.
Ayrıca Gürses, “2000’li yıllarda orta gelir grubundaki yabancılar Türkiye’den mülk alabiliyordu. Ancak günümüzde hayat standartlarının pahalı olması ve ekonomik istikrarsızlık yabancı yatırımcıyı olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
“İngiltere’de Ev Alana Oturma İzni Verilmiyor”
Londra’da emlakçılık yapan Süleyman Akbay ise İngiltere’de mülk edinme süreçleri hakkında bilgi verdi. “Almanya’da büyüdüm ve 1995 yılından beri İngiltere’de yaşıyorum. 2004 yılında İngiltere’de gayrimenkul firması kurarak İngiliz yatırımcıların Türkiye’de mülk almasını sağladım. Son yıllarda ise Türk vatandaşlarının İngiltere’de mülk almasına yardımcı oluyorum. İngiltere’de emlak talebi çok yüksek ve konut arzı yetersiz olduğu için fiyatlar istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Ancak İngiltere’den ev alan kişilere oturma izni verilmiyor, sadece vize kolaylığı sağlanıyor. Çalışma ve oturma izni almak için özel bir mesleğe sahip olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.